- This topic has 0 replies, 1 voice, and was last updated 4 years, 7 months ago by Fenris.
-
System zaimplementowano na serwer UO w dniu 14.06.2018
Pamietacie pierwszy Moongate? Złote czasy. Do tej pory z nostalgią wspominam chwile gdy zacząłem swoją zabawę ze skryptami, gdy pierwsi gracze zaczeli zamieszkiwać nasz serwer, gdy wspólnie z Wami lata wstecz, ruszyliśmy drogą która powiodła nas do miana największego polskiego serwera UO w Polsce.
Na samą myśl człowiek staje się młodszy o kilkanaście lat
Ale, ale… Grzebałem ci ja jakiś czas temu po plikach pierwszego Moongate i znalazłem tam wiele ciekawostek – w tym kilka bardzo fajnych systemów. W szczególności moją uwagę uwagę zwrócił funkcjonujący za starych czasów w UO system Łowców Nagród. Pamiętam go – genialna sprawa, moi przyjaciele bardzo miło go wspominają. Ja zresztą również.
Skrypty stare, powstałe lata temu, mocno zakurzone, mające się nijak do obecnych plików shardu. Ale idea zajefajna. Tak mocno, że siadłem do tego, zarwałem nieco jedną noc, kawałek dnia i BUMMM! Działa!
Tej radości nie kupi się za żadne pieniądze, za resztę zapłacisz kartą Mastercard
O co chodzi w samym systemie, który swego czasu zrobił furorę po czym został zbyt pochopnie wycofany z serwerów oficjalnych? Otóż, każdy gracz, który stanie się ofiarą mordercy (posiadającego na koncie powyżej 4 zabójstw – albowiem poniżej 4 takowego statusu się nie otrzymuje) prócz standardowego zaraportowania morderstwa, będzie mógł wyznaczyć nagrodę za głowę swojego oprawcy. Wysokość nagrody limitowana będzie tylko stanem konta gracza, albowiem to z konta pobierana będzie od razu automatycznie opłata na nagrodę.
Informacja o nałożeniu nagrody na innego gracza, zostanie zakomunikowana wszystkim graczom poprzez wyświetlenie komunikatu w chat oraz przekazania informacji wyplacajacym nagrody NPC Bounty Hunterom we wszystkich miastach shardu. I tu zaczyna się zabawa – albowiem pierwszy gracz, który zabije poszukiwanego mordercę i dostarczy jego głowę do któregokolwiek z NPC Bounty Huntera w dowolnym miescie – zgarnie ową nagrodę. A mogą być to naprawdę duże pieniądze albowiem:
– odbiór nagrody możliwy jest do 30 dni od dnia jej wyznaczenia,
– każda kolejna nagroda wyznaczona na tego samego mordercę np przez innego gracza sumuje się z tą już zaoferowaną,
– każde kolejne zabójstwo zakończone wyznaczeniem nagrody – resetuje licznik 30 dni
W konsekwencji, jeżeli jakikolwiek gracz dosyć długo unikać będzie złapania nie gardząc kolejnymi morderstwami – nagroda za jego głowę urosnąć może do astronomicznych rozmiarów. A pochwalić się tak dużą nagrodą za swoją głowę – Panie i Panowie. W każdej grze sieciowej to prestiż jakich mało. W wielu pozycjach są nawet rankingi takich osiągnięć
System został zaimplementowany wraz z pakietem aktualizacji w dniu 14.06.2018. Obecnie jedyny pozostały problem to brak pełnej obsługi Tablic Nagród opartych na klasycznych Bulletin Board, które w pełni działają w wersji gry 2D natomiast nie otwierają się w wersji 3D (OSI do tej pory nie wdrożyła w wersji 3D poprawki do mechaniki wyświetlania zawartości klasycznych Bulletin Boardów – wierzymy, że nastąpi to już niebawem). Nie zaburza to jednak działania samego systemu – zarówno w zakresie nakładania nagród jak i ich odbioru u NPC Bounty Hunterów.
The forum ‘Polskie Forum’ is closed to new topics and replies.